Welke Spieren Train Je Met Shoulder Press

Heb je je ooit afgevraagd welke spieren je kunt trainen met de shoulder press? In dit artikel ontdek je de belangrijkste spieren die betrokken zijn bij deze effectieve oefening. Lees verder en kom erachter welke spieren je kunt versterken met de shoulder press!

Inleiding

De shoulder press is een krachtige oefening die de spieren in je bovenlichaam traint en helpt bij het ontwikkelen van sterke schouders en armen. Het is belangrijk om te weten welke spieren precies betrokken zijn bij deze oefening, zodat je een effectieve en gerichte training kunt uitvoeren.

Primaire spieren bij shoulder press

De shoulder press richt zich voornamelijk op de volgende spiergroepen:

 • Schouderspieren (deltaspieren): Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de beweging van het optillen en neerlaten van de gewichten.
 • Triceps: De triceps worden geactiveerd wanneer je je armen uitstrekt tijdens de shoulder press.
 • Trapezius: Deze spieren in je bovenrug spelen een rol bij het stabiliseren van je schouders tijdens de beweging.

Ben je toch op de sportschool, dan is de bench press training of de leg press training een prima combinatie.

Secundaire spieren bij shoulder press

Naast de primaire spieren worden ook andere spiergroepen geactiveerd, waaronder:

 • Biceps: De biceps helpen bij het stabiliseren van de beweging en worden geactiveerd tijdens het uitvoeren van de shoulder press.
 • Borstspieren (pectoralis major): Hoewel de nadruk niet specifiek op de borstspieren ligt, worden ze wel enigszins geactiveerd tijdens de beweging.
 • Rugspieren (rhomboids): Deze spieren in je bovenrug worden gebruikt om je lichaam stabiel te houden tijdens de shoulder press.
 • Onderrugspieren (erector spinae): Deze spieren helpen bij het stabiliseren van je ruggengraat tijdens de beweging.

Specifieke spieren trainen met shoulder press

Als je specifieke spiergroepen intensiever wilt trainen tijdens de shoulder press, kun je enkele aanpassingen maken:

 • Voor nadruk op de schouderspieren: Probeer een bredere grip en focus op het naar boven duwen van het gewicht met je schouders.
 • Voor nadruk op de triceps: Houd je ellebogen dichter bij je lichaam en focus op het strekken van je armen tijdens de beweging.

Voordelen van shoulder press voor spierontwikkeling

De shoulder press biedt verschillende voordelen voor spierontwikkeling, waaronder:

 • Versterking en ontwikkeling van de schouderspieren, triceps en andere betrokken spiergroepen.
 • Verbetering van de algehele bovenlichaamkracht en stabiliteit.
 • Mogelijkheid om progressieve overload toe te passen voor spiergroei.

Veelgestelde vragen over shoulder press en spieren

1. Welke spieren train je met shoulder press? De belangrijkste spieren die worden getraind met shoulder press zijn de schouderspieren (deltaspieren), triceps en trapezius. Andere spieren, zoals de biceps, borstspieren, rugspieren en onderrugspieren, worden ook geactiveerd tijdens de oefening.

2. Hoe kan ik de nadruk leggen op specifieke spieren tijdens de shoulder press? Je kunt de nadruk leggen op specifieke spieren door je grip aan te passen en je focus te verleggen tijdens de beweging. Een bredere grip kan helpen om de schouderspieren meer te activeren, terwijl het dichter bij het lichaam houden van de ellebogen de nadruk op de triceps legt.

3. Hoe vaak moet ik shoulder press doen om resultaten te zien? De frequentie van je shoulder press training hangt af van je trainingsdoelen en het niveau van je fitness. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2-3 keer per week te trainen met een rustdag tussen de sessies.

4. Kan ik shoulder press doen als ik last heb van schouderpijn? Als je last hebt van schouderpijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te luisteren naar je lichaam. Raadpleeg een professional als de pijn aanhoudt of verergert.

Tips voor een effectieve shoulder press workout

 1. Zorg voor een goede warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
 2. Houd je rug recht en je core aangespannen tijdens de oefening.
 3. Kies het juiste gewicht dat past bij je trainingsniveau en doelen.
 4. Werk aan je techniek en focus op de juiste uitvoering van de beweging.
 5. Vergeet niet om voldoende rust te nemen tussen de sets en trainingssessies.

Wil je weten hoe je deze oefening uitvoert, bekijk dan dit voorbeeld van de shoulder press training.

Conclusie

Met de shoulder press kun je verschillende spieren in je bovenlichaam trainen, waaronder de schouderspieren, triceps en trapezius. Het is een effectieve oefening voor het ontwikkelen van kracht en stabiliteit. Vergeet niet om de juiste techniek te gebruiken en luister altijd naar je lichaam tijdens het uitvoeren van de shoulder press. Blijf consistent trainen en geniet van de voordelen voor je spierontwikkeling!

Let wel: Dit artikel is informatief van aard en vervangt niet het advies van een professionele trainer of medische professional. Raadpleeg altijd een professional voordat je nieuwe oefeningen toevoegt aan je trainingsroutine.