Welke Spieren Train Je Met Push Ups

Heb je je ooit afgevraagd welke spieren je allemaal kan trainen met push-ups? Lees verder en ontdek de impact van deze eenvoudige maar effectieve lichaamsgewicht oefening op je spiergroepen!

De push-up: een effectieve lichaamsgewichtoefening

Laten we beginnen met het begrijpen van wat een push-up precies is. Een push-up is een lichaamsgewichtoefening waarbij je met je handen op de grond steunt en jezelf omhoog duwt, terwijl je je lichaam recht houdt. Het mooie van push-ups is dat je er geen speciale apparatuur voor nodig hebt en ze overal kunt doen. Ze zijn een geweldige keuze voor zowel beginners als gevorderde sporters. Een goede combinatie, waar je ook geen apparatuur voor nodig hebt, is de sit up training.

Primaire spieren bij push-ups

Bij push-ups worden verschillende spieren in je bovenlichaam getraind. Laten we eens kijken naar de belangrijkste spiergroepen die worden geactiveerd tijdens push-ups:

 • Borstspieren: De borstspieren, ook wel bekend als de pectoralis major, worden het meest getraind bij push-ups. Ze spelen een essentiële rol bij het duwen van je lichaam omhoog.
 • Schouderspieren: De schouderspieren, waaronder de deltaspieren, worden geactiveerd tijdens het opdrukken en helpen bij het stabiliseren van je bovenlichaam.

Wil je meer weten over welke spieren je traint met opdrukken, dan hebben we daar een speciale pagina voor je beschikbaar.

Secundaire spieren bij push-ups

Naast de primaire spiergroepen worden er ook secundaire spieren getraind bij push-ups. Deze spieren dragen bij aan de algehele stabiliteit en ondersteuning van de beweging. Hier zijn enkele belangrijke secundaire spieren die worden geactiveerd:

 • Rugspieren: De rugspieren, waaronder de trapezius en de rhomboids, helpen bij het stabiliseren van je bovenlichaam tijdens push-ups.
 • Buikspieren: Je buikspieren spelen een rol bij het handhaven van een stabiele lichaamshouding tijdens de push-upbeweging.

Variaties van push-ups voor specifieke spieren

Om specifieke spiergroepen extra te targeten, kun je verschillende variaties van push-ups uitvoeren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Diamond push-ups: Deze variant legt meer nadruk op de triceps.
 • Wide grip push-ups: Bij deze variant worden de borstspieren extra geactiveerd.
 • Incline push-ups: Door je handen op een verhoogd oppervlak te plaatsen, worden de schouderspieren meer belast.

Het is belangrijk om verschillende variaties te proberen om een uitgebalanceerde ontwikkeling van je spieren te bereiken. Bekijk als voorbeeld de video voor het trainen van je spieren met push-ups.

Voordelen van push-ups voor het hele lichaam

Push-ups bieden talloze voordelen voor je hele lichaam. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Spierkracht en -uithoudingsvermogen: Push-ups helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen in je bovenlichaam, inclusief je borstspieren, schouderspieren en triceps.
 • Core-stabiliteit: Door je buikspieren en rugspieren te betrekken, dragen push-ups bij aan een sterke en stabiele core.
 • Functionele fitheid: Push-ups zijn een functionele oefening die de spieren versterkt die je dagelijkse activiteiten ondersteunen, zoals duwen, tillen en tillen.

Tips voor effectieve push-up training

Wil je het meeste uit je push-up training halen? Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met de juiste vorm: Zorg ervoor dat je handen iets breder dan schouderbreedte zijn en dat je lichaam recht blijft tijdens de hele beweging.
 2. Luister naar je lichaam: Bouw de intensiteit geleidelijk op en neem voldoende rust tussen de sets.
 3. Varieer de hoek: Experimenteer met verschillende hoogtes om de intensiteit aan te passen en verschillende spiergroepen te targeten.
 4. Combineer met andere oefeningen: Voeg push-ups toe aan een algehele krachttraining routine voor een gebalanceerde ontwikkeling van je spieren.

Veelgestelde vragen over spieren trainen met push-ups

 1. Kan ik push-ups doen als ik zwakke polsen heb? Als je zwakke polsen hebt, kun je push-ups op je vuisten proberen om de druk op je polsen te verminderen. Je kunt ook push-up handgrepen gebruiken om de polsbelasting te verminderen.
 2. Hoeveel push-ups moet ik doen om resultaten te zien? De hoeveelheid push-ups die je moet doen, hangt af van je fitnessniveau. Begin met een aantal dat voor jou haalbaar is en bouw langzaam op.
 3. Kunnen vrouwen push-ups doen? Absoluut! Push-ups zijn een geweldige oefening voor vrouwen om kracht op te bouwen en spieren te trainen.

Conclusie

Push-ups zijn een fantastische oefening om verschillende spiergroepen in je bovenlichaam te trainen. Door regelmatig push-ups toe te voegen aan je trainingsschema, kun je kracht opbouwen, je spieren

versterken en je algehele fitheid verbeteren. Vergeet niet om te luisteren naar je lichaam, variatie toe te voegen en consistent te blijven. Dus waar wacht je nog op? Laat die push-ups maar komen en werk aan die sterke en gespierde bovenlichaam!