Welke spieren train je met opdrukken?

Opdrukken, ook wel bekend als push-ups, is een oefening die vaak wordt uitgevoerd om de spieren in je bovenlichaam te trainen. Het is een eenvoudige en effectieve oefening die je overal kunt uitvoeren zonder apparatuur. Maar welke spieren worden er precies getraind tijdens het opdrukken? In dit artikel zullen we alle belangrijke spieren bespreken die betrokken zijn bij opdrukken en hoe je ze kunt trainen.

Voor mensen die veel moeten afvallen is opdrukken misschien niet de beste oefening om mee te beginnen. In dat geval is wandelen, hardlopen of fietsen wellicht een betere optie. 

Welke spieren train je met opdrukken?

Opdrukken is voornamelijk gericht op het trainen van de spieren in je bovenlichaam, maar het kan ook de spieren in je buik en benen versterken. Een goede oefening gericht op het onderlichaam zijn lunges

Hieronder hebben we de belangrijkste spieren op een rijtje gezet die betrokken zijn bij opdrukken:

Borstspieren

De borstspieren, of pectoralis major, worden sterk belast bij het opdrukken. Dit is de spiergroep die verantwoordelijk is voor het naar voren duwen van je armen.

Triceps

De triceps zijn de spieren aan de achterkant van je bovenarmen en worden belast bij het strekken van je armen tijdens het opdrukken.

Schouderspieren

De schouderspieren, of deltoids, worden belast bij het omhoog duwen van je lichaam tijdens het opdrukken.

Buikspieren

Je buikspieren, of rectus abdominis, worden aangespannen om je lichaam stabiel te houden tijdens het opdrukken.

Opdrukken welke spieren train je?

Opdrukken is voornamelijk gericht op het trainen van de spieren in je bovenlichaam, maar het kan ook de spieren in je buik en benen versterken. Hieronder hebben we de belangrijkste spieren op een rijtje gezet die betrokken zijn bij opdrukken:

 • Borstspieren: De borstspieren, of pectoralis major worden sterk belast bij het opdrukken. Dit is de spiergroep die verantwoordelijk is voor het naar voren duwen van je armen.
 • Triceps: De triceps zijn de spieren aan de achterkant van je bovenarmen en worden belast bij het strekken van je armen tijdens het opdrukken.
 • Schouderspieren: De schouderspieren, of deltoids, worden belast bij het omhoog duwen van je lichaam tijdens het opdrukken.
 • Buikspieren: Je buikspieren, of rectus abdominis, worden aangespannen om je lichaam stabiel te houden tijdens het opdrukken.

Bij het opdrukken gebruik je voornamelijk je borstspieren, triceps en schouderspieren. Maar ook je buikspieren, bilspieren en beenspieren spelen een rol bij het stabiliseren van je lichaam tijdens het opdrukken.

Opdrukken goed voor welke spieren?

Opdrukken is goed voor het versterken van je borstspieren, triceps en schouderspieren. Daarnaast kan het ook helpen bij het versterken van je buikspieren, bilspieren en beenspieren.

Wat voor spieren train je met opdrukken?

Met opdrukken train je voornamelijk de spieren in je bovenlichaam, maar ook je buikspieren, bilspieren en beenspieren worden indirect versterkt.

Welke spieren train ik met opdrukken?

Met opdrukken train je voornamelijk je borstspieren, triceps en schouderspieren. Dat is niet alles, je traint ook je buikspieren, bilspieren en beenspieren en worden indirect versterkt.

Welke spieren train je met push ups?

Push ups is de Engelse term voor opdrukken en hierbij train je dezelfde spieren als bij opdrukken. Je traint voornamelijk je borstspieren, triceps en schouderspieren en indirect je buikspieren, bilspieren en beenspieren.

Hoe kun je deze spieren trainen?

Nu je weet welke spieren je traint tijdens het opdrukken, is het tijd om te kijken hoe je deze spieren kunt trainen. Hieronder hebben we een aantal effectieve oefeningen op een rijtje gezet:

 1. Opdrukken (duh!)

Opdrukken is een geweldige manier om je borst-, triceps-, en schouderspieren te trainen. Begin met een aantal sets van 10 opdrukken en bouw langzaam op. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt om blessures te voorkomen.

 1. Dips

Dips zijn een geweldige manier om je triceps te trainen. Ga op de rand van een stoel of bank zitten en plaats je handen naast je op de stoel. Schuif je billen van de stoel af en buig je armen totdat je ellebogen in een hoek van 90 graden zijn. Duw jezelf vervolgens weer omhoog tot je armen gestrekt zijn. Herhaal deze oefening voor 3 sets van 10 herhalingen.

 1. Planken

Planken zijn een effectieve manier om je buikspieren te trainen en je lichaam stabiel te houden tijdens het opdrukken. Ga op je handen en knieën zitten en strek je benen uit. Plaats je ellebogen op de grond en houd je lichaam in een rechte lijn. Houd deze positie zo lang mogelijk vast, bijvoorbeeld voor 30 seconden tot 1 minuut. Herhaal deze oefening voor 3 sets.

 1. Pull-ups

Pull-ups zijn een geweldige manier om je rug- en schouderspieren te trainen. Ga aan een pull-up bar hangen met je handpalmen naar voren gericht en je armen gestrekt. Trek jezelf vervolgens omhoog totdat je kin boven de bar is en laat jezelf weer zakken. Herhaal deze oefening voor 3 sets van 10 herhalingen.

Veelgestelde vragen

 1. Is opdrukken alleen goed voor mannen?

Nee, opdrukken is voor iedereen geschikt, ongeacht het geslacht. Het is een effectieve manier om je bovenlichaam te trainen en spieren op te bouwen.

 1. Kan opdrukken helpen bij het afvallen?

Ja, opdrukken kan helpen bij het verbranden van calorieën en daarmee bijdragen aan gewichtsverlies. Het is echter belangrijk om ook op je dieet te letten en voldoende water te drinken.

 1. Is het veilig om opdrukken te doen als je last hebt van rugpijn?

Als je last hebt van rugpijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met opdrukken. Begin met een aangepast programma en vraag advies aan een professional als je twijfelt. Vermijd ook het laten zakken van je heupen tijdens het opdrukken om je rug te beschermen.

Conclusie

Opdrukken is een geweldige manier om je bovenlichaam te trainen en spieren op te bouwen. Door regelmatig op te drukken kun je je borst-, triceps- en schouderspieren versterken en je buikspieren stabiliseren. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens het opdrukken en om ook andere oefeningen te doen om alle spieren in je lichaam te trainen. Met de bovenstaande oefeningen kun je de belangrijkste spieren trainen die betrokken zijn bij opdrukken. Onthoud dat het belangrijk is om je training langzaam op te bouwen en naar je eigen kunnen te trainen. Ga niet te hard van start want overbelasting van spieren kan lang duren

Plaats een reactie