Welke spieren train je met squats?

Welkom bij mijn blog, fitnessliefhebbers! Vandaag gaan we het hebben over een van de meest effectieve en populaire oefeningen: squats. Heb je je ooit afgevraagd welke spieren je allemaal kan trainen met squats? In deze blog ontdek je de impact van squats op je hele lichaam. Laten we meteen van start gaan!

Inleiding

Trainen met squats zijn niet zomaar een oefening; ze zijn een krachtpatser als het gaat om het opbouwen van spierkracht en het vormen van je lichaam. Het mooie van squats is dat ze verschillende spiergroepen aanspreken en je in staat stellen om functionele kracht op te bouwen die van pas komt in het dagelijks leven. Voordat we ingaan op de specifieke spieren die worden getraind, laten we eerst eens kijken naar de juiste squattechniek.

Anatomie van een squat

Bij squats beweeg je je lichaam naar beneden alsof je in een denkbeeldige stoel zakt en vervolgens weer omhoog komt. Het is belangrijk om de juiste techniek te volgen om blessures te voorkomen en de juiste spieren te activeren. Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste spieren die worden getraind tijdens squats.

Primaire spieren bij squats

 1. Quadriceps: De quadriceps, of de voorkant van je dijen, zijn de belangrijkste spieren die worden getraind tijdens squats. Ze zorgen voor de krachtige beweging bij het omhoog komen. Het trainen van je quadriceps helpt bij het ontwikkelen van sterke en gespierde benen. Om te meten hoe sterk je quadriceps zijn, kun je ook een leg press gebruiken.
 2. Hamstrings: De hamstrings, aan de achterkant van je dijen, spelen een cruciale rol bij het stabiliseren van de squatbeweging. Ze helpen bij het verlagen van je lichaam en zorgen voor stabiliteit tijdens het omhoog komen. Sterke hamstrings dragen bij aan een evenwichtige spierontwikkeling in je benen.
 3. Gluteus maximus: Je bilspieren, met name de gluteus maximus, worden flink geactiveerd tijdens squats. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van kracht en stabiliteit bij het omhoogkomen. Squats kunnen helpen bij het verstevigen en vormgeven van je billen. Het is daarom een oefening die snel resultaat oplevert bij het trainen van billen.

Secundaire spieren bij squats

Naast de primaire spieren worden bij squats ook verschillende secundaire spieren getraind. Dit zijn onder andere:

 • Kuiten: Hoewel ze niet de hoofdrol spelen, zijn de kuitspieren betrokken bij het stabiliseren van de beweging tijdens squats. Ze helpen je evenwicht te bewaren en dragen bij aan de algehele kracht van je onderbenen.
 • Core-spieren: Squats zijn geweldig voor het versterken van je core-spieren, inclusief je buikspieren en rugspieren. Deze spieren worden gebruikt om je lichaam stabiel te houden tijdens de beweging. Sterke core-spieren dragen bij aan een goede houding en stabiliteit.
 • Onderrug: Hoewel de nadruk voornamelijk ligt op de benen en billen, worden ook de onderrugspieren geactiveerd tijdens squats. Ze helpen bij het stabiliseren van je wervelkolom en dragen bij aan een goede houding tijdens de oefening. Ben je toe aan een echte uitdaging? Denk dan eens aan de deadlift training.

Extra voordelen van squats

Naast het trainen van specifieke spieren, bieden squats ook nog andere voordelen voor je lichaam en gezondheid. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Calorieverbranding en gewichtsbeheersing: Squats zijn een samengestelde oefening die veel energie vereist. Door squats op te nemen in je trainingsschema, kun je bijdragen aan calorieverbranding en gewichtsbeheersing.
 • Verbetering van de houding en stabiliteit van gewrichten: Squats helpen bij het versterken van de spieren die betrokken zijn bij een goede houding. Ze dragen ook bij aan de stabiliteit van de gewrichten, waardoor de kans op blessures vermindert.
 • Toename van de botdichtheid en bevordering van de algemene gezondheid: Omdat squats een gewichtdragende oefening zijn, kunnen ze bijdragen aan de opbouw van botdichtheid. Ze bevorderen ook de algemene gezondheid en het welzijn van je lichaam.

Variaties van squats

Er zijn verschillende variaties van squats die je kunt uitproberen om de nadruk te leggen op specifieke spiergroepen. Enkele populaire variaties zijn:

 1. Goblet squats: Hierbij houd je een gewicht voor je borst vast terwijl je de squatbeweging uitvoert. Dit legt extra nadruk op je quadriceps.
 2. Sumo squats: Bij deze variatie sta je met je voeten wijder dan je schouders en voer je de squatbeweging uit. Dit activeert je binnenste dijspieren en bilspieren meer.

Probeer deze variaties eens uit en voel hoe ze verschillende spiergroepen aanspreken.

Tips voor het veilig uitvoeren van squats

Om optimaal te profiteren van squats en blessures te voorkomen, volgen hier enkele tips:

 • Zorg voor een goede squattechniek: Houd je rug recht, knieën in lijn met je tenen en zorg voor een gelijkmatige verdeling van je gewicht.
 • Begin met lichte gewichten: Als beginner is het verstandig om met lichte gewichten te starten en geleidelijk aan het gewicht op te bouwen.
 • Luister naar je lichaam: Als je pijn voelt tijdens het uitvoeren van squats, stop dan direct en raadpleeg een professional.

Nu je meer weet over squats en welke spieren je traint, laten we enkele veelgestelde vragen beantwoorden.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik squats doen om resultaten te zien?

Het hangt af van je fitnessdoelen en trainingsroutine. Over het algemeen wordt aanbevolen om squats twee tot drie keer per week op te nemen in je trainingsschema.

2. Kan ik squats doen zonder gewichten?

Ja, squats kunnen ook zonder gewichten worden uitgevoerd. Ze blijven nog steeds effectief voor het trainen van je spieren en het opbouwen van kracht. Een goede video van een squat training zonder gewichten kan je hierbij helpen.

3. Moet ik diep zakken bij het doen van squats?

Het is belangrijk om binnen je comfortzone te blijven en een goede vorm te behouden. Diep zakken kan extra uitdaging bieden, maar zorg ervoor dat je geen pijn of ongemak ervaart.

Hopelijk heb je nu een beter begrip van het trainen met squats en hoe deze oefening je hele lichaam kan versterken. Begin vandaag nog met het toevoegen van squats aan je trainingsroutine en geniet van de vele voordelen die ze te bieden hebben!

Keep squatting en veel succes met je fitnessdoelen!