Welke Spieren Train Je Met Hip Thrust

Heb je je ooit afgevraagd welke spieren je traint met de hip thrust? Maak je klaar om je bilspieren en nog veel meer aan het werk te zetten! In dit artikel duiken we dieper in op de spieren die betrokken zijn bij de hip thrust en geven we je waardevolle tips om het meeste uit deze oefening te halen.

Inleiding

Welkom bij onze gids over de hip thrust! Als je op zoek bent naar een effectieve oefening om je bilspieren en andere belangrijke spiergroepen te trainen, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de spieren die je traint met de hip thrust en hoe je deze oefening optimaal kunt uitvoeren. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Wat is de hip thrust?

De hip thrust is een oefening die specifiek gericht is op het trainen van de bilspieren. Bij deze oefening lig je op je rug met je voeten stevig op de grond en je knieën gebogen. Met behulp van een gewicht op je heupen duw je je heupen omhoog, waarbij je je bilspieren aanspant. Het is een geweldige oefening om kracht en stabiliteit in je bilspieren op te bouwen. Een goed uitgelegd voorbeeld is belangrijk voor de correcte uitvoering.

Spieren betrokken bij de hip thrust

De hip thrust is niet alleen goed voor je bilspieren, maar traint ook andere belangrijke spiergroepen. Laten we eens kijken naar de spieren die betrokken zijn bij de hip thrust:

 • Bilspieren (gluteus maximus): De bilspieren zijn de primaire spieren die worden getraind tijdens de hip thrust. Deze spieren geven vorm aan je achterwerk en zorgen voor kracht en stabiliteit.
 • Hamstrings: De hamstrings, gelegen aan de achterkant van je bovenbenen, werken samen met de bilspieren om je heupen omhoog te duwen tijdens de hip thrust. Een simpele andere training hiervoor is het fietsen op een hometrainer.
 • Rugspieren: De hip thrust activeert ook de spieren in je onderrug, zoals de erector spinae. Deze spieren helpen je om je lichaam in balans te houden tijdens de oefening.
 • Quadriceps: Hoewel de nadruk voornamelijk op de bilspieren ligt, worden ook je quadriceps (voorkant van je bovenbenen) geactiveerd tijdens de hip thrust.
 • Adductoren: De adductoren, de spieren aan de binnenkant van je dijen, ondersteunen de stabilisatie van je benen tijdens de hip thrust.
 • Core-spieren: Je core-spieren, waaronder je buikspieren en lage rugspieren, zijn betrokken bij het behouden van een stabiele houding tijdens de hip thrust.

Met al deze spieren die samenwerken, is de hip thrust een uitstekende oefening om meerdere spiergroepen tegelijkertijd te trainen. Wil je eens iets compleet anders, denk dan eens roeien als trainingsvorm.

Voordelen van de hip thrust

Naast het trainen van verschillende spiergroepen, biedt de hip thrust ook andere voordelen voor je lichaam en fitheid. Hier zijn enkele van de voordelen:

 1. Sterkere bilspieren: De hip thrust is een effectieve oefening om je bilspieren te versterken en vorm te geven.
 2. Verbeterde heupstabiliteit: Door regelmatig de hip thrust uit te voeren, verbeter je de stabiliteit van je heupgewrichten, wat van belang is voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties.
 3. Betere sportprestaties: Sterke bilspieren dragen bij aan betere prestaties bij andere oefeningen en sporten, zoals hardlopen, springen en gewichtheffen.
 4. Rugondersteuning: De hip thrust kan helpen bij het versterken van de rugspieren en het verminderen van rugpijn, omdat een sterke bilspierkracht de belasting op de rug kan verminderen.

De hip thrust is dus niet alleen een geweldige oefening voor het trainen van je spieren, maar biedt ook tal van andere voordelen voor je lichaam en gezondheid.

Techniek en uitvoeringstips

Om het maximale uit je hip thrust-oefeningen te halen en blessures te voorkomen, is het belangrijk om de juiste techniek toe te passen. Hier zijn enkele tips voor een correcte uitvoering van de hip thrust:

 1. Begin door met je rug op de grond te liggen en je voeten stevig op de grond te plaatsen, op heupbreedte uit elkaar.
 2. Plaats een gewicht, zoals een halterstang, op je heupen. Je kunt ook gebruik maken van een kettlebell of dumbbells.
 3. Duw je heupen omhoog door je bilspieren aan te spannen en je gewicht op je hielen te houden.
 4. Zorg ervoor dat je heupen volledig gestrekt zijn aan het einde van de beweging en knijp je bilspieren samen.
 5. Keer langzaam terug naar de startpositie en herhaal de beweging.

Het is belangrijk om te onthouden dat techniek prioriteit heeft boven het gebruik van zware gewichten. Begin met lichte gewichten en werk geleidelijk aan naar meer weerstand toe.

Variaties op de hip thrust

Als je de basis hip thrust onder de knie hebt, kun je variaties aan je routine toevoegen om de oefening uitdagender te maken en verschillende spiergroepen te targeten. Hier zijn enkele populaire variaties op de hip thrust:

 1. Single-leg hip thrust: Bij deze variant voer je de hip thrust uit met één been tegelijk. Dit vergroot de uitdaging en belasting op je bilspieren.
 2. Resistance band hip thrust: Plaats een weerstandsband rond je dijen terwijl je de hip thrust uitvoert om extra weerstand te creëren en je bilspieren nog intensiever te trainen.
 3. Elevated hip thrust: Plaats je voeten op een verhoging, zoals een bankje, om de bewegingsbaan te vergroten en de spanning op je bilspieren te vergroten.

Het toevoegen van deze variaties aan je trainingsschema kan je helpen om je spieren op nieuwe manieren uit te dagen en je progressie te bevorderen.

Veelgestelde vragen over de hip thrust

1. Kan ik de hip thrust doen zonder gewichten? Ja, je kunt de hip thrust ook zonder gewichten doen door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken. Dit is een goede optie voor beginners of mensen die geen toegang hebben tot gewichten.

2. Hoe vaak moet ik de hip thrust doen? De frequentie van je hip thrust-training hangt af van je trainingsdoelen en huidige fitnessniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen om de oefening twee tot drie keer per week uit te voeren, met rustdagen tussen de trainingen.

3. Kan de hip thrust helpen bij het verminderen van heuppijn? Ja, de hip thrust kan de spieren rondom de heupen versterken en de stabiliteit verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van heuppijn. Raadpleeg echter altijd een professional als je last hebt van aanhoudende pijn.

Tips voor effectief trainen met de hip thrust

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je hip thrust-oefeningen te halen:

 1. Begin met lichte gewichten en werk geleidelijk aan naar meer weerstand toe.
 2. Zorg voor een goede houding en houd je core aangespannen tijdens de oefening.
 3. Luister naar je lichaam en vermijd overbelasting of pijnlijke sensaties.
 4. Combineer de hip thrust met andere bilspieroefeningen en krachttraining om een gebalanceerde trainingsroutine te creëren.
 5. Vergeet niet om voldoende rust te nemen en je spieren de tijd te geven om te herstellen.

Conclusie

De hip thrust is een effectieve oefening om je bilspieren, hamstrings, rugspieren en andere spiergroepen te trainen. Door regelmatig de hip thrust op te nemen in je trainingsroutine, kun je kracht, stabiliteit en vorm aan je bilspieren opbouwen. Vergeet niet om de juiste techniek toe te passen en luister altijd naar je lichaam. Veel succes en veel plezier met het trainen van je spieren met de hip thrust!

Raadpleeg altijd een professional als je twijfels hebt over je techniek of specifieke trainingsbehoeften. Train veilig en geniet van je fitnessreis!