Welke Spieren Train Je Met Dips

Dips zijn een effectieve oefening om kracht op te bouwen en spieren te trainen. Ze kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessroutine. In deze blogpost gaan we dieper in op de spieren die je traint met dips en geven we je handige tips om het meeste uit je dip-training te halen. Lees verder om te ontdekken welke spieren je aanspreekt tijdens het uitvoeren van dips!

Belang van dips voor spiertraining

Dips zijn een populaire oefening in de fitnesswereld. Ze richten zich op verschillende spiergroepen en kunnen helpen bij het opbouwen van kracht en spiermassa. Door dips op te nemen in je trainingsroutine kun je diverse spieren trainen en je algehele functionele kracht verbeteren.

Spieren die worden getraind bij dips

Bij het uitvoeren van dips worden verschillende spieren geactiveerd. Hieronder bespreken we de belangrijkste spieren die je traint met dips:

 1. Borstspieren: Dips zijn een uitstekende oefening om je borstspieren, met name de grote borstspier (pectoralis major), te versterken. Tijdens dips span je je borstspieren aan om jezelf omhoog te duwen.
 2. Triceps: Dips zijn een effectieve oefening voor het trainen van je triceps. Deze spieren aan de achterkant van je bovenarmen helpen bij het strekken van je ellebogen tijdens het opdrukken.
 3. Schouderspieren: Bij dips worden ook je schouderspieren geactiveerd, vooral de voorste deltaspier (deltoideus anterior). Deze spier speelt een rol bij het stabiliseren van je schoudergewrichten tijdens de beweging.
 4. Rugspieren: Dips kunnen ook bijdragen aan het versterken van je rugspieren, zoals de trapezius en de rhomboiden. Deze spieren worden geactiveerd om je bovenlichaam stabiel te houden tijdens de oefening.
 5. Buikspieren: Hoewel dips voornamelijk gericht zijn op de bovenlichaamsspieren, worden ook je buikspieren geactiveerd om je romp stabiel te houden tijdens de beweging. Misschien niet met hetzelfde resultaat als het trainen d.m.v. sit-ups, maar toch voldoende.

Het uitvoeren van dips kan dus een effectieve manier zijn om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en te luisteren naar je lichaam. Zo kun je blessures voorkomen en het maximale uit je dip-training halen.

Variaties en focuspunten bij dips

Naast de standaard dips zijn er ook verschillende variaties en focuspunten die je kunt gebruiken om specifieke spiergroepen extra te trainen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gebruik een smalle greep om de nadruk meer op je triceps te leggen.
 • Gebruik een brede greep om de nadruk meer op je borstspieren te leggen.
 • Voeg gewicht toe aan je dip-training door gebruik te maken van een gewichtsvest of een dumbbell tussen je benen te klemmen.

Het variëren van je grip en het toevoegen van gewicht kan de intensiteit en de spierbetrokkenheid vergroten, waardoor je nog betere resultaten kunt behalen.

Tips voor het uitvoeren van dips

Om het meeste uit je dip-training te halen, zijn hier enkele tips die je kunt volgen:

 1. Begin met de juiste techniek: Zorg ervoor dat je de juiste positie en beweging begrijpt voordat je begint met dips. Raadpleeg indien nodig een fitnessprofessional.
 2. Bouw geleidelijk op: Als je nieuw bent met dips, begin dan met je eigen lichaamsgewicht en bouw langzaam de intensiteit op. Vermijd overbelasting en luister naar je lichaam.
 3. Zorg voor een goede lichaamshouding: Houd je rug recht, je schouders naar achteren en je borst naar voren tijdens de oefening. Dit helpt bij een goede uitvoering en vermindert de kans op blessures.
 4. Ademhaling: Adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit terwijl je omhoog duwt. Houd je adem niet in tijdens de oefening.
 5. Rust en herstel: Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen tussen dipsessies. Rust is belangrijk voor spiergroei en blessurepreventie.

Met deze tips kun je veilig en effectief dips uitvoeren en je spieren optimaal trainen.

Veelgestelde vragen over dips

1. Kan ik dips doen als ik last heb van schouderproblemen?

Als je last hebt van schouderproblemen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren van dips. Raadpleeg een fysiotherapeut of specialist om te bepalen of dips geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

2. Kan ik dips thuis doen zonder dipstation?

Ja, als je geen dipstation hebt, kun je creatieve alternatieven gebruiken, zoals twee stabiele stoelen of parallelle stangen op een speelplaats. Zorg ervoor dat de structuur stevig genoeg is om je gewicht te dragen.

3. Kan ik dips toevoegen aan mijn trainingsschema als ik al push-ups doe?

Ja, dips kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je trainingsschema, zelfs als je al push-ups doet. Ze richten zich op andere spieren en bieden variatie in je workout.

Conclusie

Dips zijn een uitstekende oefening om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Ze kunnen helpen bij het opbouwen van kracht en spiermassa in het bovenlichaam. Door de juiste techniek te gebruiken, te variëren in grip en intensiteit, en te luisteren naar je lichaam, kun je optimaal profiteren van dip-training. Voeg dips toe aan je trainingsroutine en ervaar de voordelen voor je spierkracht en algehele fitheid.

Nu je meer weet over welke spieren je traint met dips, ben je goed voorbereid om deze oefening op te nemen in je fitnessroutine. Veel succes en geniet van je dip-training!