Welke Spieren Train Je Met Bench Press

Welkom, fitnessliefhebbers! Ben je benieuwd naar welke spieren je gebruikt bij het trainen met de bench press? Kom erachter en ontdek de impact van deze krachtige oefening op je spierontwikkeling. Laat die gewichten maar rollen!

Inleiding

De bench press is een klassieke oefening die vaak wordt geassocieerd met het trainen van de borstspieren. Maar wist je dat de bench press nog veel meer spieren aanspreekt? In dit artikel gaan we dieper in op de spiergroepen die je kunt trainen tijdens de bench press en de verschillende variaties die je kunt proberen.

Primaire spieren bij de bench press

De bench press is een compoundoefening die meerdere spiergroepen aanspreekt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste spieren die betrokken zijn:

Borstspieren (Pectoralis major)

De borstspieren, ook wel de pecs genoemd, zijn de primaire spieren die worden getraind tijdens de bench press. Deze spieren zorgen voor de horizontale beweging van het gewicht bij het duwen. De bench press helpt bij het opbouwen van kracht en massa in de borstspieren.

Schouderspieren (Deltoids)

De schouderspieren, met name de voorste deltoids, worden geactiveerd tijdens de bench press. Ze helpen bij het stabiliseren van de beweging en ondersteunen de borstspieren bij het duwen van het gewicht omhoog.

Triceps

De triceps, de spieren aan de achterkant van de bovenarmen, spelen een belangrijke rol bij het strekken van de ellebogen tijdens de bench press. Ze helpen bij het voltooien van de duwbeweging en dragen bij aan de kracht en stabiliteit van de oefening.

Secundaire spieren bij de bench press

Naast de primaire spieren worden bij de bench press ook verschillende secundaire spieren getraind. Deze spieren ondersteunen de beweging en zorgen voor stabiliteit. Enkele belangrijke secundaire spieren zijn:

 • Biceps: Deze spelen niet de hoofdrol, ze worden geactiveerd tijdens het vasthouden en stabiliseren van het gewicht.
 • Rugspieren: De rugspieren, met name de trapezius en rhomboids, spelen een rol bij het stabiliseren van de schouderbladen en ondersteunen de beweging.
 • Onderrugspieren: De onderrugspieren, zoals de erector spinae, zorgen voor stabiliteit en helpen bij het behouden van een goede lichaamshouding tijdens de bench press.

Techniek en uitvoering van de bench press

Om de bench press veilig en effectief uit te voeren, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met een goede warming-up om je spieren op te warmen.
 2. Zorg voor een stabiele en vlakke bench press bank.
 3. Plaats je handen iets breder dan schouderbreedte op de stang.
 4. Span je core aan en houd je rug recht tijdens de oefening.
 5. Laat de stang gecontroleerd zakken naar je borst, net boven de tepels.
 6. Duw de stang omhoog door je borstspieren en triceps te gebruiken.
 7. Adem in bij het laten zakken van de stang en adem uit bij het omhoog duwen.

Bekijk deze video voor de juiste vorm bij bench press.

Variaties van de bench press

Naast de traditionele bench press zijn er verschillende variaties die je kunt proberen om de nadruk te leggen op specifieke spiergroepen. Enkele populaire variaties zijn:

 1. Incline bench press: Deze variant richt zich meer op de bovenste borstspieren en schouderspieren.
 2. Decline bench press: Hierbij ligt de bench in een schuine neerwaartse positie, waardoor de nadruk op de onderste borstspieren komt te liggen.
 3. Dumbbell bench press: In plaats van een barbell gebruik je dumbbells, wat zorgt voor een grotere stabilisatie-uitdaging en extra spieractivatie.

Voordelen van de bench press voor spierontwikkeling

Naast het trainen van specifieke spieren biedt de bench press nog vele andere voordelen voor je spierontwikkeling, zoals:

 • Versterking van de borstspieren, schouderspieren en triceps.
 • Verbetering van de functionele kracht en stabiliteit van de bovenlichaamsspieren.
 • Stimulatie van de spiergroei en toename van de spiermassa.
 • Verbranding van calorieën en bevordering van het gewichtsverliesproces.

Ben je na het trainen met een bench press nog niet moe genoeg, gooi er dan nog wat push-ups tegenaan. Ben je een beginner, dan hebben we voor push-ups ook een artikel voor je.

Veelgestelde vragen over de bench press en spieren

1. Welke spieren train je met bench press? Bench press traint voornamelijk de borstspieren, schouderspieren en triceps, maar ook andere spieren zoals de biceps, rugspieren en onderrugspieren worden geactiveerd tijdens de oefening.

2. Is incline bench press goed voor het trainen van de bovenste borstspieren? Ja, incline bench press plaatst meer nadruk op de bovenste borstspieren en kan helpen bij het ontwikkelen van een gebalanceerd borstspierstelsel.

3. Welke spieren gebruik je bij bench press? Bij bench press worden de borstspieren, schouderspieren, triceps, biceps, rugspieren en onderrugspieren gebruikt.

Tips voor een effectieve bench press workout

 1. Begin met een goede warming-up om je spieren op te warmen.
 2. Werk aan je techniek en zorg voor een goede lichaamshouding.
 3. Varieer de intensiteit en het gewicht om je spieren uit te dagen.
 4. Luister naar je lichaam en geef jezelf voldoende rust en hersteltijd.
 5. Overweeg om een spotter te gebruiken voor extra veiligheid.

Een oefening om vergelijkbare spieren te trainen is opdrukken.

Ik hoop dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in welke spieren je traint met de bench press. Onthoud dat consistentie en progressieve overload essentieel zijn voor spiergroei en krachtontwikkeling. Blijf trainen en geniet van de voordelen van deze krachtige oefening!